13 cançons per reflexionar sobre el gènere i el moviment feminista
13 cançons per reflexionar sobre el gènere i el moviment feminista
13 cançons per reflexionar sobre el gènere i el moviment feminista
Publicat el 08 de maig 2020

De cançons que fan referència al moviment feminista n'hi ha centenars. I de cançons que d'una manera o altra fan reflexionar sobre el gènere i la lluita feminista, també. A continuació us proposem una llista de cançons particular, elaborada amb l’ajuda de Priscila Álvarez-Cueva, PDI de la Facultat de la Comunicació de la UPF, que precisament centra la investigació que fa actualment en la música i el gènere.

1. Les Criades - Roba Estesa

Roba Estesa és un grup tarragoní de música festiva i combativa format per vuit membres. La fusió de músiques urbanes i folk s’uneixen amb un marc teòric essencial en les cançons que fan: el feminisme. La cançó triada n’és un exemple.

 

2.  Juntes - KYNE, Javier Bayón i Luc Suárez

Aquesta cançó és la capçalera d’una de les sèries d’èxit de TV3, Les de l’hoquei, on es reivindica el paper de la dona en l’esport.

 

3. Un violador en tu camino - Las Tesis

Aquesta és una cançó de protesta interpretada per un col·lectiu feminista xilè anomenat Lastesis. Priscila Álvarez-Cueva la defineix com “una cançó fonamental a l’hora de representar el feminisme a la música”.

 

4. Escucha un momento, machito de turno - Los niños sin nombre

Una chirigota feta pels gaditans Los niños sin nombre. Interpretada per primer cop al Carnaval de Cadis, critica el masclisme existent a l’hora de “lligar” i adverteix de la necessitat d’un canvi.

 

5. The Man - Taylor Swift 

En el videoclip d’aquesta cançó, Taylor Swift es converteix en un home per fer una crítica al masclisme. Amb aquesta caracterització masculina, Álvarez-Cueva destaca que “presenta els rols estereotipats de l’home des d’una altra perspectiva”.

 

6. Tous les mêmes - Stromae

El video d’aquesta cançó d’Stromae mostra la vida d’una dona que està molesta amb la manera com els homes la tracten. El cantant adopta un doble rol, d’una banda és home i de l’altra dona. El joc amb la llum i els colors és molt important per aconseguir el joc amb les dues personalitats que proposa Stromae i que vol emetre el missatge de “tots són iguals”.

 

7. Reinas - Suu

En aquest tema, Suu parla de l’educació que reben les dones des de ben petites. L’objectiu de la cançó és reivindicar la necessitat que siguin les dones les qui porten les regnes.

 

8. Tiburones -  Ricky Martin

L’element clau d’aquesta cançó és el videoclip, que transmet un missatge reivindicatiu de les dones. Està interpretat per una dona que, tal com explica Álvarez-Cueva, “fa una tasca de mediació amb la policia enmig d’una protesta i llueix un mocador verd al coll, que és un símbol feminista”.

 

9.  Nunca más a mi lado - No Te Va Gustar 

Aquesta és una cançó interpretada pel grup urugaià-argentí No Te Va Gustar i relata la violència de gènere cap a les dones. El tema va ser, fins i tot, versionat i utilitzat per una campanya contra la violència domèstica.

 

10.  Ingrata/o - Café Tacvba con Andrea Echeverri

El grup mexicà va modificar la lletra de la primera versió en considerar que el final era “un feminicidi”, segons explica Álvarez-Cueva. La segona versió va rebre crítiques, però també molts elogis. “És un exemple de que és possible fer (i refer) música comercial amb més consciència social”, destaca la investigadora.

 

11. Tímida - Thalia i Pablo Vittar

En aquesta cançó, Thalia col·labora amb el drag queen brasiler Pablo Vittar i per Priscila Álvarez-Cueva és un exemple de la participació d'una dona trans a la música comercial. Segons va explicar Thalia, l’objectiu de la lletra i el videoclip és inspirar les dones a sentir-se empoderades sobre la seva sexualitat.

 

12. I tu, sols tu - El Diluvi

“Faràs vibrar cinc continents” o “No deixaràs que ningú t’aturi mai” són alguns dels missatges reivindicatius que conté aquest tema del grup valencià El Diluvi, que posa el focus en l’important paper de les dones al llarg de la història.

 

13.  Ciudad de lila - Noah

El grup de música Noah va presentar aquesta cançó al programa Factor X i el seu missatge feminista va arrelar ràpidament. Com diu el títol, l’objectiu és tenyir de lila el món i convertir-lo en un món feminista.

 

També pots escoltar totes les cançons que hem proposat a la llista d'Spotify que hem creat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —