Estudiants en una aula de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona a punt de començar el primer examen de la convocatòria de setembre de la prova d'accés a la universitat (PAU).
Estudiants en una aula de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona a punt de començar el primer examen de la convocatòria de setembre de la prova d'accés a la universitat (PAU).
Per ACN
Publicat el 09 de febrer 2023

Catalunya és la comunitat on estudiar un grau dels més econòmics, dins de l'àmbit d'humanitats i arts, és més car. Aquesta és una de les conclusions de l'informe de l'Observatori del Sistema Universitari que analitza el compliment dels acords estatals per reduir el preu dels estudis universitaris. 

L'informe, anomenat Preus públics de matrícula: ja està? i que s'ha presentat aquest dimecres, analitza la disparitat de preus entre les comunitats i constata que una mateixa carrera de l'àmbit de les arts i les humanitats costa més del doble a Catalunya que a Astúries. La forquilla va dels 1.061 als 1.108 euros i dels 518 als 942, respectivament. Tot i això, Catalunya és la comunitat on més s'ha reduït el preu de la primera matrícula d'un grau.

El document analitza la situació actual, en la qual recorda que s'obre una nova etapa per la desregulació i descoordinació entre comunitats autònomes dels preus públics per matrícula. I és que la Conferència General de Política Universitària deixa de fixar el seu límit i passa a referir-se a un "marc general de contenció o reducció". Però, fins a arribar aquí, el 2020 va establir un acord per la reducció dels preus fins aquest curs i l'informe estudia com s'ha fet aquesta reducció en les diferents comunitats.

En aquest sentit, a Catalunya el preu mínim d'un curs de grau en primera matrícula s'ha reduït en 455 euros entre el curs 2019-2020 i l'actual, i el màxim ho ha fet en 1.264. Això equival a una reducció del 30% pel que fa al preu mínim i d'un 53,3% del preu màxim.

Amb aquestes xifres, Catalunya és la que més reducció ha registrat, seguida de Madrid on tant el preu mínim com el màxim han baixat gairebé un 21%.

Amb l'aplicació d'aquestes baixades, a Catalunya una primera matrícula d'un grau va dels 1.061 als 1.108 euros, mentre que hi ha comunitats on la diferència està entre els 755 i els 1.339 euros, com a Castella i Lleó.

La presidenta de l'Observatori, Vera Sacristán, ha valorat que Catalunya partia d'una posició "molt alta" i per això, malgrat les grandíssimes reduccions fetes, ha afirmat que la situació és millor, "però no òptima".

Màsters habilitants

L'informe analitza també la situació dels màsters habilitants (aquells necessaris per exercir una professió, com el cas del professorat). El preu de la primera matrícula d'aquests estudis s'havia d'equiparar per aquest curs als preus mitjans de la primera matrícula d'un grau a cada comunitat. La conclusió de l'informe, però, és que l'acord no s'ha complert totalment. En el cas de Catalunya, apunta que sí que s'ha fet, situant-se el preu en els 18,46 euros per crèdit.

En línies generals, aquests preus també presenten molta disparitat al conjunt de l'estat, amb una diferència que va dels 591 euros als 1.283. A Catalunya la reducció del preu mínim i del màxim ha estat de 622 euros (-35,9%) des del curs 2020-2021. A la UNED és on més han baixat (-51,9%) —tot i que no compleix l'acord—, mentre que a Extremadura, Cantàbria i Castella-la Manxa no ho han fet.

Tot i això, Sacristán ha apuntat que Catalunya continua tenint dels preus més elevats pel que fa a aquesta tipologia. En concret, és la segona amb el preu més elevat (18,46 euros per crèdit), per darrere de Navarra (21,38).  

Catalunya és la comunitat amb els doctorats més cars

Pel que fa als doctorats, Catalunya, juntament amb Castella i Lleó, és la comunitat amb un preu més car. El preu de la matrícula anual per tutela de doctorat aquest curs és de 401 euros a Catalunya, el mateix preu que a Castella i Lleó, mentre que a Andalusia se situa en els 60 euros. Pel que fa al preu per a la defensa de la tesi, a Catalunya és de 157 euros, situant-se cap a la meitat de la taula. Castella-la Manxa és la comunitat més cara (260) i Galícia la més barata (117).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —