Emergència climàtica
Per Sara Santana
Publicat el 01 de desembre 2022

“Jo volia fer alguna cosa, però quan parlaven de ‘lluita climàtica’ em semblava una cosa molt gran, no sentia que podia fer tant”, explica Maria, una jove de 25 anys. Fa un parell de mesos es va descarregar Ecoviu, una aplicació que diu lluitar contra el canvi climàtic a través de tallers, recollides de brossa i altres activitats amb impacte positiu pel planeta. “Trobar l’aplicació em va ajudar a implicar-me amb el medi ambient i, si bé no puc canviar el món, sí que puc fer petites accions”, afegeix.

Els fundadors d'Ecoviu Marc Jiménez, Oscar Ratera i Pau Torres van crear l'aplicació a principis d'any amb l’objectiu de facilitar l’acció climàtica a la ciutadania i “crear un punt de trobada de tota la comunitat”. Segons detalla Jiménez al Diari de Barcelona, volien aportar una plataforma per “connectar” les entitats mediambientalistes amb les persones que podien estar buscant aquest tipus d’activitats. Accions que sempre es vinculen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ajuden a conscienciar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ecoviu (@ecoviu)


L’aplicació compta amb tallers cada dia de l’any, majoritàriament a Barcelona, però també a ciutats properes de l’àrea metropolitana. “Voliem donar la possibilitat a l’usuari d’entrar qualsevol dia de la setmana i poder apuntar-se a una activitat”, explica Marc. Segons el creador, cada mes tenen unes 150 activitats, i de les 4.400 persones que tenen descarregada l’aplicació, el 84 % participa a la pràctica en les activitats. 

Xarxa de cooperació
La majoria de tallers i accions s’agrupen a Barcelona o a ciutats properes de l’àrea metropolitana, però la idea dels creadors es continuar creixent a Catalunya o a altres ciutats espanyoles. “Potser prioritzem municipis que ja tinguin la necessitat, com ara Bilbao, Madrid o València”, concreta. 

Una de les possibilitats d’Ecoviu és que els usuaris proposin activitats: “Tu pots afegir una activitat, una recollida de brossa a Premià de Mar, per exemple, i nosaltres la validaríem. D’aquesta manera també pots organitzar tallers si no trobes res a prop o del teu interés”, detalla l'impulsor de l'app. 

Aquesta opció, però, no és la majoritària. Bona part de les activitats estan organitzades per entitats com Eixarcolant, Solidança o Project Save World, que organitza recollides de brossa a la platja cada dissabte.


Recollida de brossa a Collserola / Ecoviu

“No tinc molt de temps, amb la feina i els nens, però puc anar alguna setmana a netejar una hora la platja”, assenyala Paula, una dona de 41 anys que va descarregar-se l’aplicació fa 4 mesos. Des de llavors, ha participat en alguna activitat puntual per “sortir de casa i sentir que faig alguna cosa pel planeta”. Tot i així, lamenta que no hi hagin “moltes activitats per anar amb infants".

Per Samuel Allasia, estudiant de màster en Ecologia que porta tres setmanes a Ecoviu, l'app ajuda a visibilitzar “moltes iniciatives ambientals i sobre sostenibilitat”, i considera que moltes "persones volem un lloc on poder-les trobar totes”. 

En la mateixa línia, Silvia Tarín, activista a Rebel·lió o Extinció, relata que es va descarregar l’aplicació perquè la van contactar els creadors per demanar-li opinió, i s'hi va quedar. "Permet accedir fàcilment a activitats del meu interès”, afirma. Afegeix també que, tot i rebre informació d'activitats relacionades amb la sostenibilitat per altres vies, amb l’aplicació pot “trobar-ne més d'una manera més ràpida i fàcil”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —