-
Publicat el 27 de juny 2023

El Raval ha estat sempre un dels barris de Barcelona més estigmatizats a causa del consum de drogues. No és casualitat que avui, doncs, la seva rambla hagi estat l'escenari reivindicatiu de la campanya global de sensibilització ‘Support. Don’t Punish’ (‘Suport. No càstig’ en català), que cada any se celebra el 26 de juny i que el 2022 va arribar a més de 80 països d’arreu del món, pretén reunir milers de persones i organitzacions per reivindicar la derogació de les lleis prohibicionistes de les drogues. Aquestes lleis, segons entitats com ara Metzineres, són la causa de l’estigma i la criminalització envers les persones que usen drogues i, per aquest motiu, el 26 de juny reivindiquen unes polítiques basades en la salut, el benestar i els drets humans en ple centre de Barcelona.

Metzineres és una cooperativa sense ànim de lucre, amb seu en el barri del Raval (Barcelona), que treballa amb dones que usen drogues i sobreviuen a múltiples situacions de vulnerabilitat i violència. Aura Roig, directora fundadora de l'entitat, assegura al Diari de Barcelona que "aquesta guerra contra les drogues genera més danys dels que es volen evitar". 

"Quan prohibeixes i il·legalitzes alguna cosa el que fas és enviar-lo al fosc. Aquesta guerra no és neutra, sinó que sorgeix per criminalitzar a la població més vulnerabilitzada i exclosa. És un instrument que s'utilitza com a cortina de fum per no parlar de les causes estructurals que provoquen l'exclusió i la injustícia social", continua Roig.

Un dels objectius principals de la campanya de 2023 a Catalunya és, per una banda, defensar la sostenibilitat del Servei d’Addicions i Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Reus –un cas d’èxit amb reconeixement internacional, indiquen en el comunicat, que fins ara ha estat basat en la perspectiva holística de la reducció de riscos i danys, oferint una atenció especialitzada a peu de carrer– i, per una altra banda, reconèixer la tasca de qui ha estat la seva directora, la Dra. Tre Borràs –recentment destituïda del càrrec. 

La comunitat antiprohibicionista de Catalunya, enxarxada a través de CATNPUD (la Xarxa de Persones que Usen Drogues a Catalunya), denuncia les actuals macropolítiques de salut que posen en risc la sostenibilitat dels lligams i les estructures que permeten aquest tipus de refugis comunitaris. Així mateix, assenyalen el risc que impliquen els models sanitaristes i clientelars que busquen "fer més eficient" la sanitat pública a Catalunya. 

"Reus ha estat una de les víctimes, però no l'única. El sistema de salut de Catalunya s'està tornant un model sanitarista que no dona suport al treball comunitari i l'educació social. El pla comunitari ha quedat fragmentat a favor d'aquesta visió. Ara, et donen una pastilleta o t'envien al psiquiatre i ja està", denuncia Antonio Llort, antropòleg del Pla municipal sobre Drogues de Reus i vinculat a ARSU, associació sense ànim de lucre formada actualment per persones que consumeixen o han consumit drogues i d’altres sensibilitzades amb el fenomen.


Acte al Raval organitzat per Metzineres / Judit Tomás Muñoz

"S’han de posar a les persones al centre. Una de les raons per les quals hi ha una cronificació de l’exclusió de les persones que usen drogues és a causa de la seva segmentació. T’atenen per causes de salut mental o substàncies o habitatge, però no hi ha ningú que et miri en conjunt. S’ha d’acompanyar a les persones respectant la seva autonomia en els seus processos de construcció del benestar", expressa Roig.

Al manifest, CATNPUD demana que es deroguin de manera urgent totes les lleis sobre drogues basades en el control penal. També que es reparin els danys infligits al llarg de dècades sobre les comunitats més afectades per la prohibició. I, en tercer lloc, que es promogui una regulació del mercat de les drogues fonamentada en els drets de les persones consumidores i no en interessos corporatius. Mentre això no arriba –diuen–,  “defensem la sostenibilitat del model de Reus i de tots aquells projectes de reducció de danys que cobreixen un buit social que el mateix poder insisteix a reproduir i mantenir”.  

El dia 26 de juny, a les 12h 30 a la Rambla del Raval s'ha llegit el manifest d’aquest any sobre la campanya, on també s'ha convidat a tothom a participar en les diverses activitats posteriors: des d’unes olimpíades antiprohibicionistes fins a un programa de ràdio a càrrec de la Fundació Àmbit Prevenció, un monòleg de l’artista Vidda Priego, la presentació de la nova ‘Guia pràctica per fer front a la criminalització policial i judicial’ de Metzineres i, com sempre, música a càrrec de la DJ MariKarmen Free i menjar comunitari. 

"És important que se celebri en un lloc com el Raval, on la criminalització de les persones que usen drogues ha sigut sempre i on la resposta ha estat únicament l'actuació policial. S'hauria de crear comunitat, conexions i suport mutu", afegeix Roig.

El dia 27 de juny a les 12h, a l’Hospital Sant Joan de Reus, es podrà visitar una exposició fotogràfica anomenada ‘Amb Cara de Dona’, que farà un recorregut visual  per les històries de les participants de ‘La Illeta’, integrants de l’organització Dona Arsu Tot (pertanyent a Arsu Reus). Després, hi haurà menjar comunitari a les Piscines Municipals de Reus (C/de la Ginesta, 20).  

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —