El plató d'Eufòria just abans de començar la gravació de la gala 1
El plató d'Eufòria just abans de començar la gravació de la gala 1
El plató d'Eufòria just abans de començar la gravació de la gala 1
Publicat el 20 de març 2022

Són les quatre de la tarda de l’11 de març. La pluja cau amb força sobre els estudis de Sant Joan Despí de TV3, però sembla no importar gaire a les més de 250 persones que s’han reunit fora de l’edifici amb centenars de paraigües. En poques hores començarà la gravació de la gala 1 d’Eufòria, el talent show que reuneix les 16 millors veus anònimes de Catalunya. 

Els organitzadors comencen a cridar un per un els assistents i s’organitza un enrenou. A canvi d’ensenyar-los el DNI, ens entreguen un codi QR per poder votar al final de la gala qui volem que es quedi. Dins de les oficines, ens espera un bon berenar: un entrepà de botifarra negra i una beguda refrescant, però la gravació de la gala no començarà fins passades les 18 h. 

Recuperar el públic jove

Eufòria és l’innovador concurs musical de TV3 que presenten Miki Núñez i Marta Torné, en què 16 joves concursants competeixen per convertir-se en la nova estrella de la música a Catalunya i guanyar un contracte discogràfic. El talent s’emet cada divendres a les 22:05 h, i mentre que les cinc primeres gales s’enregistren prèviament, les altres cinc s’emetran en rigorós directe.

TV3 té internalitzada la feina de producció, tot un repte que els ha empès a organitzar així les gales, segons explica el cap d’entreteniment i actualitat del canal, Cristian Trepat: "Hem preferit enregistrar les cinc primeres gales per garantir la seva qualitat i poder apamar millor el nivell de producció”.


Els presentadors, Marta Torné i Miki Núñez, i alguns dels concursants. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

El brànding del programa està enfocat a captar l’atenció d’un públic jove d’entre 13 i 24 anys, començant per l’edat dels concursants: d’entre 16 i 29 anys. “Volem acostar-nos a espectadors d’aquesta franja d’edat, que és la que més hem perdut, però sense deixar de banda el nostre públic tradicional”, explica Trepat. Afegeix que el públic de totes les edats se sentirà identificat amb el repertori musical triat. 

En busca de l’aprovació del jovent, han apostat per una línia gràfica llampant i una campanya de promoció que només pel nom ja crida l’atenció. De fet, van trobar complicacions a l’hora de triar el títol del programa, però finalment van optar per Eufòria, en honor a una cançó del grup català Mazoni: "Buscàvem transmetre un sentiment de benestar, de festa i de bonrotllisme, després del que hem passat amb la pandèmia", diu el cap d’entreteniment. 

L’organització sabia que, estratègicament parlant, era essencial reincorporar un talent d'entreteniment pur a l’estil Oh happy day, però fins ara no ho havien pogut fer. "Ganes no en faltaven, però sí recursos", explica Cristian Trepat. Esmenta també que van patir retallades pressupostàries arran de la incertesa política i de la manca de recursos per part de la Generalitat. Finalment, han tirat endavant el projecte gràcies al suport financer del Departament de Cultura.


Les companyes de la Llum li fan les segones veus durant l'actuació. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

Gala 1: actuacions i nominacions

Eufòria no aposta només pel millor cantant solista, sinó també per la presència escènica, el carisma i la capacitat de l’artista de treballar en equip. És per això que a les gales els concursants actuen en grups. En aquesta primera ho fan de quatre en quatre i, mentre un canta la seva cançó individual, els altres li fan els cors. 

Els focus s’encenen al plató d’Eufòria i presentadors, concursants, jurat i públic ocupen posicions. La gala engega amb una medley dels 16 concursants, que comencen l’actuació sortint d’entre l’emocionat públic. El jurat —format per la cantant i actriu Elena Gadel, el cantant de trap Lildami i l’actor Marc Clotet—, ha d’enviar vuit artistes a la zona de perill jutjant les seves actuacions individuals; al final de la nit, són quatre els expulsats. No tots els programes, però, seran així d’intensos: a partir d’ara només hi haurà un expulsat a cada gala.


El vestuari del Joan va impressionar la Marta Torné. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

L’Edu obre el torn d’actuacions solistes amb Locked out of heaven; tot i ser el primer no se’l veu gens nerviós, i rep una gran ovació del públic en acabar. L’Estela emociona els assistents amb la seva actuació de Si sóc jo, mentre que la Looa ens encisa amb els seus passos de ball a ritme de Don’t go yet i amb unes botes que brillen més que els focus de plató. El to canvia totalment quan el Joan puja a l’escenari amb una imponent capa negra per interpretar Àguila negra. Finalment, el jurat opta per salvar l’Estela i el Joan, els artistes que més els han emocionat. 

Les actuacions del segon grup arrenquen amb el Bad Guy del Triquell, tema al qual incorpora una estrofa pròpia en forma de rap. La Nerea interpreta Petar-ho amb la seva característica vitalitat, i uns globus gegants sorprenen el públic quan cauen de l’escenari. En contrast amb els altres, el Pedro envaeix l’escenari amb una enorme tendresa interpretant Stay with me, i tot seguit la Laura ensenya la diva que porta dins amb Don’t start now. Són els dos últims qui es guanyen l’aprovació del jurat per continuar al programa.


El Pedro va plorar emocionat en acabar la seva actuació. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

La Mariona obre les actuacions del tercer grup amb T’estimo, acompanyada d'una orquestra en directe que deixa el públic bocabadat. Pren el relleu la Scorpio trepitjant fort amb Milionària mentre centenars de bitllets amb la seva cara impresa volen pels aires. La Núria ens impressiona amb un potent Io canto en italià, i la Llum es treu la falda blanca del seu vestit quan sonen les últimes notes de Like a virgin. Les nominades d’aquest grup acaben sent la Scorpio i la Llum. 

Passades tres hores des del començament de la gravació, tres quarts dels concursants ja han actuat i puja a l’escenari l’últim grup. Comença el Pep cantant un Compta amb mi ple de “bonrotllisme”, que anima al públic a seguir-lo alçant els braços. La Clàudia es descalça per començar amb bon peu la seva interpretació de La vida és bella: és la seva manera de connectar amb la terra.

L’actuació de l’Alvert impressiona i anima tots els assistents amb la seva coreografia de Montero, molt ben coordinada amb l’equip de ballarins. El Chung-Man tanca la gala amb Stay, un complicat tema que l’obliga a concentrar-se molt en la seva respiració. Arriba la decisió del jurat, que esperava més del Pep i l’Alvert, i decideix nominar-los.


El silenci és absolut quan la Mariona puja a l'escenari. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

Els salvats pels coaches

Després de la pausa per sopar, els assistents tornen al plató amb l’energia recarregada. Arriba el moment del VAR musical, on el coach musical Jordi Cubino avalua si els concursants han fet bé les segones veus als seus companys. La tensió s’apodera de tothom quan el compositor i productor reprodueix els cors d’un dels concursants en altaveu perquè tothom ho pugui sentir: Cubino envia Chung-Man a la zona de perill perquè considera que ha fallat en les segones veus de l’actuació de la Clàudia. 

La indignació s'apodera dels membres del públic, que no acaben de veure clares les seves errades. "Aquest és un dels factors que singularitza Eufòria, i entenem que la polèmica que es pugui formar a xarxes és part de l'entreteniment que oferim", afirma Cristian Trepat al respecte. 

La Marta presenta aleshores la resta de coaches, que poden salvar fins a tres concursants. Són el Daniel Anglès, responsable de veu, la Carol Rovira, responsable d'interpretació, i l’Albert Sala i l’Aina Casanovas, responsables de coreografia. Per fi, una bona notícia: el públic sospira alleujat. 

La decisió els és molt difícil, afirmen, perquè tots destaquen pel seu enorme talent. Els tres afortunats, finalment, són la Scorpio, l’Edu i el Triquell. El públic rep la notícia amb intensos aplaudiments, i el tercet ocupa el seu espai a les butaques amb llargues abraçades i emotius petons per part de la resta d’aspirants salvats.


La Núria, una de les salvades per la seva interpretació en italià. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

L’hora dels adeus: els quatre expulsats

Els sis nominats esperen drets a l’escenari on no fa ni tres hores han cantat els temes que feia més d’una setmana que assajaven. La Looa no pot evitar plorar pensant que les experiències que ha viscut amb els seus companys no es tornaran a repetir, i a les seves llàgrimes s’hi uneixen les de la Nerea. A l’altra banda de l’escenari, els 10 concursants salvats estrenyen les mandíbules amb cares descompostes. El destí dels seus companys està en mans dels aproximadament 250 assistents que han acudit al plató com a públic. 

Arriba el moment de treure els smartphones i escanejar el codi QR que ens han repartit només entrar. Malgrat que entre el públic hi ha amics i familiars dels concursants, l’organització s’ha encarregat que a cap d’ells se’ls repartís QR per així evitar favoritismes. 

Els mòbils il·luminen la foscor del plató a mesura que les cares dels nominats van apareixent a les pantalles. Els somriures de les fotografies promocionals contrasten amb l’expressió de nerviosisme que hi ha ara al rostre dels concursants. Després d’uns minuts que es fan interminables, els presentadors tanquen votacions: el públic ja ha triat el seu preferit.


Els concursants s'abracen després de conèixer els expulsats. FOTO: Judit Moltó Fidalgo.

Sis siluetes apareixen dibuixades a la pantalla del plató, cada una amb un percentatge a sobre: es tracta del recompte de vots. Marta Torné i Miki Núñez comencen anunciant qui ha obtingut menys vots i, per tant, queda automàticament expulsat del programa. Les pantalles triguen uns minuts en actualitzar-se, i la tensió entre els concursants augmenta cada cop més. Finalment, un nom apareix al panell: la Looa, amb un 12% de vots, ha d’acomiadar-se dels seus companys. El segon en marxar del programa és el Pep, que s’afanya a anar als braços de la seva companya victorejat per la multitud. 

Abans d’anunciar els darrers expulsats, els presentadors decideixen animar l’ambient amb una bona notícia: el Chung-Man se salva amb un 20% dels vots. El concursant respira alleujat i corre eufòricament cap a les butaques on seuen la resta de salvats. 

La celebració, però, no dura gaire: uns segons després, l’Alvert es converteix en el tercer eliminat. Encara no han acabat les abraçades quan la fotografia de la Llum comença a aparèixer a la pantalla, en primera posició: un 25% del públic ha decidit salvar-la. La Nerea, per tant, es converteix en la quarta i última expulsada. 

L'actuació del Chung-Man el salva amb el 20% dels vots. FOTO: Nora Muñoz Otero.

D’aquesta manera, el públic de plató ha decidit ja en la primera gala els quatre concursants d’Eufòria que no tornaran a trepitjar l’escenari. A partir de la sisena gala, quan el programa passi a emetre’s en rigorós directe, el destí dels concursants dependrà d’un públic més ampli, dels espectadors de TV3, que podran votar a través d’una aplicació de mòbil. “Òbviament és preferible tenir sempre un univers més gran de votants, però el mateix format ja impedeix fer trampes ja que és improbable tenir en cada gala un club de fans prou ampli que et salvi, això en cas d’estar nominat”, explica Trepat. 

Ja és la una de la matinada. El públic comença a sortir al carrer mentre els concursants encara s'acomiaden dels expulsats  amb abraçades inacabables. Els fumadors, després de 8 hores tancats, encenen desesperadament cigarretes que consumeixen amb calades profundes. La pluja continua mullant els carrers quan el Miki i el Lildami agafen junts un taxi que ha de dur-los a Terrassa. Cap a les dues, els 12 artistes que resten a Eufòria surten per fi de les oficines amb ganes d’aterrar al llit: diumenge els espera una intensa jornada d’assajos.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —