Illa Eficient
Per ACN
Publicat el 29 de setembre 2021

L'illa situada entre la Gran Via i els carrers Viladomat, Diputació i Calàbria, a l'Eixample de Barcelona, es convertirà en la primera comunitat energètica de l'Estat que serà propietat de diverses comunitats de veïns. Aquest projecte, que rep el nom d''Illa Eficient', aglutina la rehabilitació energètica dels edificis i la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum, així com la gestió de l'excedent d'energia. Les obres abasten un total de 22 edificis, 390 habitatges i més de 700 veïns, segons han informat els impulsors del projecte en un comunicat. La iniciativa està promoguda pel grup privat Habitat Futura i la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

D'altra banda, al projecte també estan implicats dos centres universitaris: la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Ramon Llull (URL). Mentre la primera s'encarregarà de fer les simulacions energètiques dels edificis, els càlculs d'estalvis energètics i analitzar les possibilitats d'escalar el projecte, la segona col·laborarà en la difusió i conscienciació sobre la necessitat d'actuar davant el canvi climàtic.

A diferència d'altres projectes, la iniciativa 'Illa Eficient' es caracteritza per fer més còmoda la inversió dels propietaris dels habitatges. Un dels principals hàndicaps per fer front a la rehabilitació d'edificis i a la instal·lació de plaques és que els propietaris han d'avançar tots els diners dels costos. En aquest cas, el grup Habitat Futura s'encarrega del finançament inicial de les obres, mentre que els propietaris només es fan càrrec de la part subvencionada. D'aquesta manera, els propietaris poden pagar els treballs amb còmodes quotes i durant un període de deu anys. "L'empresa es fa càrrec de totes les gestions, tant d'obres, com fiscals, econòmiques i financeres; així els propietaris s'alliberen dels maldecaps que els pugui representar afrontar una reforma", explica la consellera delegada d'Habitat Futura, Celia Galera.

El projecte porta més de 6 anys plantejant-se, i la realitat de la seva implantació està en consonància amb les mesures d'impuls del pla de recuperació, transformació i resiliència dels fons next generation de la Comissió Europea. Actualment, la inversió de la primera fase, formada per vuit edificis, és de 3,8 milions d'euros, dels quals 540.000 ja han estat abonats pels propietaris privats.

Reduir el consum energètic i millorar l'eficiència

Els tres principals objectius del projecte 'Illa Eficient' són reduir en un 30% el consum d'energia, saltar una lletra en la certificació energètica i fomentar l'autoconsum d'energia solar. Per assolir-los es posaran en pràctica quatre mesures, les quals consisteixen a renovar els aïllaments, canviar les finestres, l'aerotèrmia i instal·lar plaques solars fotovoltaiques.

Segons Galera, el model d''Illa Eficient' és "fàcilment reproduïble a la resta d'àrees urbanes". "Al mateix temps soluciona les necessitats més immediates dels usuaris, dona solucions a les problemàtiques dels propietaris en aquest tipus d'obres gràcies al sistema de gestió i aconsegueix els objectius de reduir el consum energètic i emissions de CO2", afegeix la consellera delegada d'Habitat Futura.

Coincidint amb l'anunci de les obres, l'illa de l'Eixample ha rebut aquest dimecres la visita de diferents personalitats públiques vinculades al sector energètic i de l'habitatge. A l'acte hi han assistit el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala; el director d'Estalvi i Eficiència Energètica de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE-Ministeri de Transició Ecològica), Pedro Prieto, i la representant de Gerència d'Habitatge i Rehabilitació de l'Institut Municipal de l'Habitatge i la Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, Natàlia Frers. L'acte també ha comptat amb la presència de la mateixa consellera delegada i impulsora d'Habitat Futura, Celia Galera.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —