-
Per Silvana Antonelli i Anaïs Borràs
Publicat el 07 de febrer 2024

Just quatre mesos de l’inici del genocidi a la Franja de Gaza, els sindicats CGT, Intersindical, USTEC·STEs i IAC han convocat una aturada laboral a Barcelona sota el lema “Estimem Palestina, defensem la vida, aturem el món”. A partir de les 12 del migdia, els manifestants s’han concentrat a diferents punts de la ciutat per reclamar la fi de la massacre a Palestina. La jornada ha culminat amb una manifestació unitària a les sis de la tarda al Parc del Clot. 

 “El que està passant allà és un atac imperialista, som aquí per reivindicar-nos en contra d’això”, apunta en Jan Barrufet, un estudiant universitari que, de la mà d’un centenar de persones, ha participat en la concentració de Ciutat Vella. Fins ara, segons les xifres de pèrdues humanes recollides per l’Organització Euro-Med Human Rights Monitor, 35.096 persones han estat assassinades des del 7 d’octubre de 2023, de les quals 13.642 són infants i 7.656 dones, un total de 67.240 persones han resultat ferides i més de dos milions han hagut de deixar la seva llar. 

Més de 170 organitzacions s’han adherit a la convocatòria per la jornada de lluita per Palestina. La Layla, una jove membre del col·lectiu solidari Sadimoun, indica que “és important mantenir l’energia i resistir Israel. Jo mateixa soc Palestina, hem de resistir el sionisme”. 

Les entitats i els sindicats també han volgut remarcar les conseqüències negatives que té el genocidi de la Franja de Gaza (i altres conflictes internacionals) sobre les condicions de la classe treballadora. L’USTEC·STEs, per la seva banda, ha vetllat per recordar la importància de l’educació: “Més del 90% de centres escolars palestins han estat bombardejats. La societat civil està pagant les seqüeles d’un conflicte polític d’una forma injusta i abominable. Hem d’educar per la pau”, ha reclamat Yolanda Segura, portaveu nacional del sindicat.

“La guerra no s'està explicant bé”

La situació dels periodistes palestins ha estat un dels focus centrals de la jornada de lluita, amb la plaça de Sant Jaume com a epicentre de la denúncia.  Professionals de la informació convocats per Comunicadores Feministes, han expressat la seva indignació pel tràgic destí d'almenys 116 col·legues assassinats des del 7 d’octubre a la Franja de Gaza.

A la concentració, s'han aixecat 116 cartells amb els noms dels periodistes assassinats, posant de manifest la magnitud de la pèrdua i la violència infligida sobre aquells que es juguen la vida per informar sobre els fets a Gaza. Durant la concentració, el periodista palestí Mutah Ahmed ha compartit la seva pròpia experiència i s'ha pogut escoltar un missatge colpidor des de Gaza d’Abu Salim qui ha lamentat que “la guerra no s’està explicant bé”.


 

“Israel assassina, la Gene patrocina”

“Israel assassina, la Gene patrocina”. Aquest ha estat un dels crits que ha ressonat, destacant com la jornada de lluita s'ha caracteritzat per una profunda indignació. Aquesta reacció emergeix com a resposta al que molts perceben com el silenci i la complicitat de les institucions davant el genocidi a Palestina.

Ada Colau, l'exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns a l’ajuntament, ha emès declaracions contundents, cridant a la mobilització i exigint accions immediates per part dels governs: “Crec que ens hem de mobilitzar tant com faci falta i exigir al govern de la Generalitat que suspengui les relacions amb Israel i al govern de l'Estat, que interrompi tota mena de tràfic d'armes i també que suspengui relacions fins que s’aturi el genocidi.” Colau també ha destacat la importància que les institucions catalanes s'uneixin a la querella presentada per Sud Àfrica per investigar un possible delicte de genocidi per part d’Israel a Gaza.

D'altra banda, David Caño, representant de l'IAC, entén la convocatòria com un gest de solidaritat internacionalista, demanant als governants que prenguin posicions de força. També ha expressat la necessitat de posar punt final a les relacions amb empreses israelianes per interrompre aquest cicle de violència. Segons Canya, si les institucions no prenen mesures fermes i el genocidi no s'atura, “Palestina esdevindrà la vergonya del segle XXI”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —