Foto de grup de la Fira Mediterrània de Manresa, a ca la Buresa, un dels escenaris d'aquesta edició
Per ACN
Publicat el 05 de juliol 2023

Gairebé la meitat de les propostes de la Fira Mediterrània, que tindrà lloc a Manresa del 5 al 8 d'octubre, seran de fora. El certamen recupera el pols internacional i supera els nivells d'abans de la pandèmia. Aquest és un dels aspectes més destacats de la 26a edició, que enguany, entre música, arts escèniques i cultura popular, presenta 83 propostes, 61 d'elles amb caràcter d'estrena.

El director artístic del certamen, Jordi Fosas, ha subratllat que enguany la Fira proposa "una mirada al futur" amb una forta presència de la intel·ligència artificial. L'espectacle 'Evoé!', de Raül Refree i la italiana Maria Mazzota, donarà el tret de sortida al certamen, que compta amb un pressupost d'1,2 milions d'euros, el més alt dels últims 15 anys.

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha subratllat la clara aposta per la internacionalització de la Fira. "Internacionalitzant-la també internacionalitzem la ciutat", ha afegit. Per Aloy, el certamen no es pot deslocalitzar de Manresa. Fora de la Mediterrània, aquesta edició també posarà el focus en l'escena musical d'arrel gallega i portuguesa, amb una desena de propostes. "Un focus que arriba molt carregat i amb una forta presència femenina", ha subratllat Fosas.

En aquest sentit, està previst que una delegació de professionals i programadors d'aquestes zones visiti al mercat manresà, i es realitzaran activitats artístiques i professionals. L'objectiu és conèixer noves escenes i maneres de treballar les músiques d'arrel més enllà de la Mediterrània.

Intel·ligència artificial

El certamen treballa amb l'arrel tradicional, però enguany ho fa amb una mirada al futur amb la intel·ligència artificial com a un dels eixos principals. D'entrada, serà l'eix central de les Jornades Professionals i també hi serà present a diverses de les propostes artístiques incloses a la programació. És el cas de Ni.U, de Núria Andorrà; Berenguera, de Gerard Frainch i Maria Jover; i Trans, de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), totes tres de l'Obrador d'arrel.  

L'espectacle inaugural

L'espectacle inaugural de la 26a edició serà 'Evoé!, del productor Raül Refree i la cantant italiana Maria Mazzota, que farà un recorregut pels rituals de catarsi col·lectiva representants principalment per la tarantel·la del sud d'Itàlia.

Del total de 83 propostes, 47 són de música, i 36 d'arts escèniques i cultura popular. El 75% de les propostes, 3 de cada 4 són estrena. Les entrades pels espectacles de pagament ja estan a la venda.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —