Foto el meu primer vot
Publicat el 15 d’abril 2023

“Qui diu que els polítics no escolten els adolescents?” Aquesta és la pregunta retòrica que obre els vídeos que els alcaldables per l'Ajuntament de Barcelona han gravat per donar suport a la segona Consulta d’Adolescents que organitza El Meu Primer Vot. La iniciativa busca elevar l’educació ciutadana i els drets polítics dels adolescents menors d’edat. Se’ls pregunta a través d’una enquesta sobre aspectes com la neteja, la seguretat, les superilles, el turisme o se'ls anima a avaluar els programes Konsulta’m i Punt Lila. A més, també poden assenyalar el problema més urgent que, segons ells, el pròxim alcalde hauria d’incloure en el seu programa de govern municipal i poden emetre un vot simbòlic.

De l'1 al 30 d’abril estarà oberta l’enquesta del procés participatiu i consultiu. Es tracta d’una consulta que no és vinculant, però sobre la qual alguns dels candidats s’han compromès a pronunciar-se i donar-ne resposta en un fòrum que se celebrarà el 4 de maig. Els resultats de l’enquesta i dels vots simbòlics es lliuraran als candidats, i sobre aquests es desenvoluparà el fòrum moderat per dos estudiants voluntaris de l’associació. El 4 de maig els candidats donaran la seva opinió sobre els resultats de la consulta i formularan les seves idees sobre els assumptes públics avaluats pels adolescents. Posteriorment, es farà un informe públic amb els resultats de tot el procés.

Els candidats que han confirmat la seva participació en el fòrum són Jaume Collboni, Xavier Trias, Ernest Maragall, Eva Parera, Daniel Cirera, Gonzalo de Oro-Pulido i Basha Change. A més, aquests també han enviat a l’Instagram de l’associació un seguit de vídeos donant suport a la iniciativa. L’alcaldessa Ada Colau, de moment, és l’única que ha declinat participar-ne degut a que, com afirma Alejandro Kemp, el líder de la inciativa, “va dir que no tenia temps”. Segons ell, Colau els va oferir comptar amb un altre membre del partit, però l’associació afirma que “la invitació és només per als candidats”.

 

En aquest procés hi poden participar els adolescents d’entre 13 i 17 anys que visquin, estudiïn o treballin a Barcelona. Aquests poden opinar sobre alguns problemes de la ciutat i poden votar per qualsevol dels candidats, o per cap d’ells.

 

 

L’associació va néixer a Xile i 1.300 adolescents de la capital van participar en la primera de les accions que van fer. El meu primer vot va aterrar a la capital catalana després de ser convidat per la Generalitat fa sis anys. En la primera edició d’aquesta consulta als adolescents de Catalunya, desplegada el maig de l’any passat, 701 adolescents de tot Catalunya van poder opinar sobre qüestions com el 25% de castellà a les aules o l’enviament d’armes a Ucraïna, entre d’altres.

Innovar en l’educació ciutadana i alçar els drets polítics dels adolescents

“Els adolescents tenen relacions, sexualitat i tenen els primers contactes com a adults… per què la seva veu col·lectiva no ha de ser escoltada?”, es pregunta Kemp. L’associació neix de la necessitat i d’investigacions que afirmen que la formació ciutadana a les escoles catalanes “es troba en una mala situació”. “La ciutadania s’ha de practicar”, afirma Kemp. “Si les ciències, l’art o l’esport s’aprenen amb la pràctica; la ciutadania, també. I el vot és una manera de fer formació ciutadana”, afegeix.

“Nosaltres només volem ser un pont, i els adolescents són els protagonistes”, diu Kemp. El fòrum estarà moderat per Aina Salvador i Guillem Varela, dos estudiants de Periodisme i voluntaris de l’associació. Tots dos tenen 18 anys i han estat els encarregats d’elaborar les preguntes, fer una tria dels temes que consideraven rellevants i seran els qui moderaran el fòrum que es farà el 4 de maig.

“Nosaltres hem viscut molt temps a Barcelona i som joves, i gràcies a això podem tenir un enfocament més clar en aquelles coses que ens afecten o interessen més”, explica Varela. “Trobo a faltar un espai on els adolescents puguin trobar-se amb altres persones de la mateixa edat, i que tinguin un desig d’estar informats i parlar obertament sobre política”, afegeix. “La formació ciutadana és molt important, perquè vivim en una societat i cadascuna de les nostres accions i el nostre vot poden tenir impacte”, conclou.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —