Neix Bestcanvi, el “banc del coneixement” amb seu al Maresme
Publicat el 05 de setembre 2020

Des de sempre, l'activista Pat Vila ha estat interessada en la cultura i les relacions interpersonals. No ha parat mai. Però ara, arran de la pandèmia i del confinament, la majoria dels seus projectes han quedat estroncats. I és precisament per això, i com a resposta a la situació personal i col·lectiva d'aïllament i frustació, que ara ha creat Bestcanvi, una nova inciativa que sorgeix de la seva manera d’entendre les relacions socials i d’unes inquietuds molt concretes. Ella ho descriu com "un banc de coneixement". Tot va començar arran de la impossibilitat de fer realitat el projecte que portava organitzant -en coordinació amb Ajuntaments i altres plataformes socials- durant molt de temps: convidar 200 persones d’arreu del món a visitar Girona i les seves comarques els dies de Sant Jordi. Però el coronavirus va fer impossible la realització d’aquesta iniciativa, que derivava del projecte Catalonia Open Doors, també coordinat per ella, i que consisteix en un esdeveniment anual on es dona a conèixer Catalunya i la seva gent a un grup d’estrangers.

Un cop passat el confinament més dur, la Pat i el seu marit van decidir allunyar-se de Barcelona i canviar d’aires, i se’n van anar a viure a una gran casa situada al Maresme. Segons explica la Pat al Diari de Barcelona, després d’aquesta pandèmia “serem cada vegada més pobres”, i "només podrem sobreviure si hi ha molta solidaritat i motes ganes d’ajudar-nos recíprocament”. D’aquesta sensació va néixer Bestcanvi, que pretén agrupar amics i coneguts per compartir experiències i coneixements. A tall d’exemple, si algú té coneixements de ioga, que imparteixi classes, i a canvi una altra persona li pot oferir una oratòria sobre mitologia romana, “sempre amb la idea de donar i rebre”. I és que, com diu la Pat, “l’important és que tothom hi surti guanyant”.

Aquest projecte es basa en l’associacionisme i el cooperativisme, però des d’un vessant artístic i cultural. La seva creadora es vol allunyar del concepte de “banc del temps”, perquè es tracta de quelcom molt més distés i on la paraula “confiança” pren plena significació. La idea de la Pat és fer molts grups petits de Bestcanvi arreu de Catalunya, cadascun amb el seu cercle d’amistats, ja que considera que només funcionarà “entre grups d’amics o amics pròxims”. Però no tots els Bestcanvis han d’acabar desembocant a casa de la Pat: ella explica que, ara per ara, amb els seus amics ja en té prou, però que tenia la necessitat de compartir-ho amb tothom per si algú es veia atret per aquesta idea i ho volia exportar al seu cercle d’amistat i al seu dia a dia. “La meva idea la poso a disposició de tothom, però no perquè tothom hagi de fer Bestcanvi amb mi”.

Per la Pat, posar en pràctica aquest model de vida és relativament fàcil, ja que la seva casa del Maresme proporciona les eines necessàries per convertir-se en centre neuràlgic del projecte i en l’escenari d’intercanvi de coneixements entre persones. De fet, ha batejat la seva nova casa com a “Bosc dels Coneixements”.

De moment, la Pat s’hi ha reunit amb amistats pròximes i alguns escriptors de l’escena catalana, i estan formant una biblioteca entre tots, que ella anomena “El jardí dels amics”. A partir de gener, vol enfocar-se en un intercanvi de caire més cultural. La seva idea seria organitzar seminaris sobre filosofia, tallers de cuina, i xerrades sobre literatura, entre moltes d’altres activitats, totes elles amb seu a casa seva. Ara bé, es vol distanciar de la idea que ella és una mecenes, i remarca que tothom que hi vagi hauria “d’ajudar en les feines de la casa”, anant a comprar, netejant, cuinant, etc.

“Jo només crec en la gent i en la bona gent”, sentencia la Pat. Està cremada de les institucions públiques i no es sentiria còmoda amb un projecte com aquest si fos impulsat des de les altes esferes. “No necessitem cap institució, i, mentre no actuïn, nosaltres ens espavilem”. I és que del seu modus operandi i la seva peculiar manera d’entendre les relacions humanes, del que ella anomena “diplomàcia de proximitat”, ha sorgit Bestcanvi. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —