Nova edició de la poesia completa de Miquel Martí i Pol, torna Albert Sánchez Piñol, s'estrena Roger Torrent i una llarga llista de sorpreses més
Per EFE
Publicat el 07 de gener 2021

Els catalans Vicenç Villatoro, Albert Sánchez Piñol, Xavier Bosch, Laia Fàbregas, Joan Carreras, Berta Jardí, Muriel Villanueva, Jordi Cabré, Alba Dalmau i Marc Artigau són alguns dels escriptors amb noves obres en els primers mesos de 2021, en què també tornarà Raül Garrigasait

En l'any que s'inicia, a més, Ara Llibres publicarà la biografia autoritzada d'Isabel-Clara Simó, de Jordi Tormo, quan es compleix el primer aniversari de la seva mort; es recuperarà la "Poesia dispersa 1896-1924", de Josep Carner, i hi haurà una nova edició de la poesia completa de Miquel Martí i Pol, a càrrec d'Edicions 62.

Una de les autores més puntuals a l'hora de contactar amb els lectors serà la manresana Alba Sabaté amb "Galetes de mel i gingebre" (Columna), el dia 7, en un mes de gener en què Vicenç Villatoro presentarà "La casa dels avis "(Proa), en què explora la història dels avis materns, després d'haver tractat anteriorment sobre els paterns, originaris d'Andalusia.

Altres novetats editorials en català seran "No escriuré la teva història" (Empúries), de Laia Fàbregas, sobre una saga familiar atípica a l'Amèrica més desconeguda, mentre que Joan Carreras ha creat una faula sobre l'existència en "Torno a casa" (Proa).

Durant el mes, el lector podrà passar les pàgines de la nova novel·la de Vicenç Llorca, "Simfonia de tardor" (Columna); conèixer el debut en català d'Emma Riverola amb la novel·la negra "Sal" (Edicions 62), així com adquirir els premis Joanot Martorell i Just Maria Casero, "El que en queda de la teva" (Edicions 62), de Pepa Aguar, i "Dinou vint" (Empúries), d'Helena Carreras, respectivament.

L'autor de "Victus" i "La pell freda", Albert Sánchez Piñol, presentarà "Les estructures elementals de la narrativa" (La Campana), on "revela" el secret de tots els relats, i Carles Porta reconstruirà els fets reals del segrest de la farmacèutica d'Olot, Maria Àngels Feliu, a "La farmacèutica. 492 dies segrestada" (La Campana).

A Angle editaran el nou títol de Muriel Villanueva, "Semiidèntics", sobre dos joves que es qüestionen la seva identitat i la seva realitat sexual, i Edicions 1984 recupera el primer assaig del prolífic Raül Garrigasait, publicat inicialment el 2012, en una nova edició, "El gos cosmopolita i 2 especímens més".

L'actual directora de l'Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, publicarà a Destino "Atreveix-te a fer les coses a la teva manera" i el periodista Donat Putx revelarà l'enigma de Pascal Comelade a "Pascal Comelade, l'argot del soroll "(Empúries). La poesia estarà representada, entre altres, per Pere Rovira i "El joc de Venus" (Proa) i per Josep-Anton Fernàndez amb "L'animal que parla" (Edicions 62), últim premi Ausiàs March.

Al febrer arribarà l'últim títol del periodista Lluís Foix, "Una mirada anglesa" (Columna), on recrearà les vivències de la seva època de corresponsal a Londres, i Marc Artigau descobrirà la seva nova obra, "Jo era el món", on parla sobre el que comporta la desaparició d'una adolescent de disset anys en un poble.

Alba Dalmau presentarà "Amor i no" (Angle); Mª Mercè Cuartiella farà el mateix amb la seva nova novel·la, "Un món sense l'Oriol Gante" (Rosa dels Vents), i es publicaran les obres guanyadores dels últims premis Carles Riba i Mercè Rodoreda, que van obtenir Miquel Desclot i Anna Gas, respectivament, així com el Josep Pla 2021 i "L'aigua que vols" (Univers), premi Sant Jordi 2020, de Víctor García Tur. Per la seva banda, Sebastià Portell arribarà amb "Les nenes que llegien al lavabo" (Ara Llibres), una reivindicació de la llibertat lectora.

El músic Pau Riba donarà a conèixer la seva "Història de l'univers" (Males Herbes); el guionista Enric Gomà serà l'autor d'"El català tranquil" (Pòrtic), un manifest "optimista" en favor d'un català "viu i creatiu"; i en Males Herbes faran arribar a les llibreries una antologia del realisme màgic català de 1924 a 1945, "Bromistes, tramposos i mentiders".

El primer trimestre del l'any literari català acabarà amb la presentació de la nova novel·la d'un dels autors més venuts en aquesta llengua, Xavier Bosch, i "La dona de la seva vida" (Columna), amb una trama que pot posar en perill tota una família.

Rafael Vallbona estarà a les lleixes amb "Swing" (Edicions 62); Laila Karrouch ho farà amb "Que al·là em perdoni" (Columna), una història d'amor impossible entre una musulmana i un ateu; Neus Canyelles contactarà amb els seus lectors amb "Autobiografia autoritzada" (Empúries); Maria Carme Rafecas publicarà "El setembre i la nit" (LaBreu), i Berta Jardí torna amb "Saber estar" (Univers).

A finals de març, Jordi Cabré descobrirà el seu nou títol, "Sense fi" (Univers), protagonitzat per una dona que veu el món en blanc i negre i a la qual acaben de segrestar. Aquest mes, el periodista Salvador Alsius sostindrà que "Com TV3 no hi ha(via) res" (Pòrtic) i l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell publicarà amb Destino "Escrivim el futur amb tinta lila". També serà el debut de l'últim president del Parlament, Roger Torrent, qui presentarà "Pegasus. L'Estat que ens espia" (Ara Llibres), on narra el cas d'espionatge al Parlament.

En els pròxims mesos, igualment, podran llegir-se en català propostes d'autors com Milena Busquets, Karine Tuil, David Grossman, Walter Trevis, Delphine de Vigan, Bill Gates, Rupi Kaur, Niklas Natt Och Dag, Muriel Barbery, Siri Hustvedt, Chiyo Un, Elizabeth Strout, Sylvain Tesson, Alan Parks, Jonas Jonasson, Bérengère Cournut, Kae Tempest o Daniela Krien.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —