- podcasts -
Per Sara Bonet
Publicat el 25 d’abril 2024

Avui en dia, es podria afirmar que tots els camins porten a Bèlgica, més que a Roma. Des que aquest país es va convertir en la capital de la Unió Europea, la seva demografia ha experimentat una transformació radical. La història del darrer segle ha atret persones de tota Europa al cor del continent, convertint Bèlgica en un mosaic de multiculturalitat i en una societat excepcionalment diversa. Segons els estudis del 2022 publicats per STATBEL, l'oficina d'estadístiques oficial del país, un de cada cinc residents a Bèlgica té origen estranger. 

Experts com Dirk Hye, professor de comunicació intercultural i cultura belga a la Universitat Artesis Plantijn d'Anvers, assenyalen que la situació geogràfica i la societat oberta de Bèlgica són les principals raons de la seva diversitat. És una societat on l'obertura es reflecteix en la quotidianitat, com ho confirmen les xifres esmentades a l'inici, però la multiculturalitat a Bèlgica no està exempta de desafiaments i el racisme també és una realitat present al país. Així ho assenyala Khatri Kundan, membre de l'organització ATLAS. “A més del racisme, com comunicar-se amb totes les comunitats diferents que deriven de la immigració és un repte clar” afegeix Hye.

Per aquest professor, la base de la integració passa per la llengua, especialment en l'àmbit laboral, condició que ATLAS ha assumit com a punt central de les seves accions. ATLAS és una ONG finançada per la Unió Europea a través de Europe Work and Social Economy. Els Fons Europeus de Desenvolupament treballen en diversos àmbits per donar suport a la creació d'ocupació i garantir oportunitats laborals justes per a tothom. A Bèlgica, aquests fons es canalitzen a través d'iniciatives com Europe Works and Social Economy, dirigides a grups vulnerables com dones, persones amb discapacitat i migrants.

Khatri Kundan, membre de l'organització amb seu a Anvers, la segona ciutat més gran de Bèlgica, descriu les dues branques en les quals treballa l'entitat. Per una banda, s'encarrega d'inscriure els nouvinguts en programes d'integració que inclouen classes de neerlandès i sessions sobre cultura belga. Aquells que completen amb èxit les classes reben un certificat. Les lliçons sobre la cultura i la vida belgues ofereixen una visió completa d'aspectes com l'educació, la democràcia, les normes i els valors, subratllant la importància de la integració i el sentiment de pertinença.

A més de facilitar la integració dels nouvinguts, ATLAS ofereix suport a les organitzacions en cerca d'orientació sobre aspectes com la llei d'immigració, els serveis d'interpretació i la competència lingüística, contribuint així a crear un ambient de suport per als nous empleats.

Bèlgica ha emergit com un punt focal de diversitat i oportunitat al cor d'Europa. El seu paper com a capital de la Unió Europea ha atret persones de tot arreu del continent, configurant una societat excepcionalment variada i multicultural, on les iniciatives europees intenten pal·liar els reptes que se’n deriven.

‘Ona Europa’, una sèrie d’àudioreportatges produïda conjuntament entre el Diari de Barcelona i la Representació  de la Comissió Europea a Barcelona. 

Nou joves periodistes tracten sobre diferents temàtiques que permetran als oients conèixer programes i iniciatives europees; i descobrir l’impacte que té la UE en la vida diària dels seus ciutadans, sobretot dels joves.

Els capítols han estat elaborats per estudiants de quart curs del grau en Periodisme de la UPF des de la ciutat on han cursat el seu Erasmus+ durant el curs acadèmic 2023/204: París (França), Siena (Itàlia), Lisboa (Portugal), Limerick (Irlanda), Praga (República Txeca), Copenhaguen (Dinamarca) i Anvers (Bèlgica). 
 
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —