El PE dona suport a un 'tinder de la política europea' per fomentar el vot jove el 9 de juny - Diari de Barcelona
Eleccions europees
El PE dona suport a un 'tinder de la política europea' per fomentar el vot jove el 9 de juny
El director de comunicació de l'Eurocambra destaca la importància d'unes eleccions europees marcades per la dretanització i la desinformació

El 9 de juny se celebren les eleccions europees, marcades per un canvi de paradigma arran de l’auge de l’extrema dreta. Davant d’un augment de participació dels menors de 25 anys en l’últim comici, el Parlament Europeu es mobilitza per fer costat a tota iniciativa que vulgui mantenir la tendència i fomentar la participació d'aquest segment de la població. D'aquí que aquest dimarts fos a Barcelona el director de Comunicació de l'Eurocambra, Jaume Duch, per presentar i donar suport a 'Palumba', una aplicació catalana dissenyada per joves que volen orientar el vot juvenil i potenciar-lo.
Es presenta en un format captivador per als joves, similar a les apps de cites, per fer la política europea més accessible, democratitzant l’accés a la presa de decisions independentment dels coneixements polítics previs. "Un tinder de la política europea", s'ha definit en l'acte fet a l'Ateneu Barcelonès.
Al llarg de les dècades la UE, lluny de ser l’organisme tècnic que inicialment havia estat, s’ha anat polititzant. Aquest fet ha incrementat la dificultat per arribar a acords entre els diferents sectors, sobretot en la darrera legislatura. A més, aquesta ha hagut de fer front a diverses crisi, com la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i l’ascens de l’extrema dreta. "Ningú ens preparava pel que hem viscut els últims 5 anys”, deia Duch.
Vot jove in crescendo
Les eleccions del 2019 van mostrar un augment de 10 punts percentuals en la participació general, ocasionada sobretot per la participació jove, que, preocupada pels problemes mediambientals, veien la UE com la institució més competent per fer front a la crisi climàtica. Duch considera que el en el proper 9 de juny es podria repetir l’escenari d’alta participació, però per motius lleugerament diferents.
En aquest sentit, afirma que un 81% d’europeus considera que, degut a la conjuntura mundial, és imprescindible exercir el dret a vot; però alerta d’un perill: la guerra de la desinformació. “Fins ara, aquestes són les eleccions més importants a nivell europeu”, sentenciava.
A diferència del segle passat, el nombre de democràcies ha disminuint, i la desinformació hi té un paper fonamental. Duch assenyala com un 40% dels joves considera règims militars com a alternatives desitjables davant la democràcia, per resultar més còmodes i efectives a l’hora de resoldre els conflictes. Per aquest motiu, el director de comunicació del Parlament Europeu vincula directament la desinformació amb l’auge de formes no-democràtiques, sobretot entre els joves.
I aquesta és la raó de ser de Palumba. L’aplicació, que utilitza una interfície que permet una millor familiarització amb els joves, aporta alhora informació sobre el procés legislatiu de la UE. D’aquesta manera, pretén combatre l’abstencionisme i la desinformació entre el jovent. Pol Villaverde, creador de l’aplicació, subratlla que la democràcia, lluny de ser un fenomen estable, és quelcom que s’ha de lluitar per mantenir.

