Un any després, tornem amb Sònia Moya i "Desplegar-se"
Per Redacció
Publicat el 30 d’abril 2021

Sònia Moya Villanueva (Cerdanyola del Vallès, 1981) és la poeta que inaugurà, fa un any, aquesta secció. Va escollir 'Aprendre a nedar', que parlava de "Capbussar-se en el mar/ i sentir l'aigua eixordadora". Avui, com reprenent el fil on va deixar-lo, torna al mar per recitar-nos, amb onades de fons, 'Desplegar-se'.

DESPLEGAR-SE

Plec a plec
planxa amorosament
la carn
i el teixit d’un cos
que li navega cap al sol.

L’empeny
                         la claror
que s’endevina de lluny
i apuja persianes
per rebre l’ofrena.

Només hi troba fang

                            i núvols.

D’on venia

                      aquella llum

que la veia néixer?

 

Moya és professora de llengua a ESO i batxillerat i, a banda de les classes, fa "intervencions poètiques a l’aula" allà on la conviden. Tant en el seu vessant de professora com en la de tallerista diu que procura "introduir l’amor per la poesia i per la paraula en general".  

A la pregunta de si els joves tenen interès per la poesia respon, convençuda, que sí. "El que no ajuda és el món. Jo sempre faig la diferència entre el món i les persones. El sistema no ho posa fàcil perquè dediquem temps a les humanitats. En un món que només vol produir, què has de fer perdent el temps llegint un poema?".  

Tot i els obstacles del món, manté intacta la confiança en el llenguatge poètic i afirma que quan tracta amb els alumnes: "em sento molt lliure, no sento que estigui fent una classe magistral sobre res, afortunadament mai he estat en aquest àmbit".


Portada del poemari Càntara, del 2018, al que pertany el poema 'Desplegar-se'.

Sònia Moya explica que ha escollit recitar 'Desplegar-se' per a l’aniversari "perquè el trobo lluminós, i crec que ara és el que ens convé". També perquè Magalí Sare i Manel Fortià n’han fet una versió musicada i troba que "és maco que la gent vegi que de la poesia en neixen altres coses. Del poema se’n va fer música, i després la cançó va formar part del disc Fang i nuvols".

L’any passat Moya va haver de gravar el vídeo des de casa seva. Enguany ha pogut fer-ho a l’aire lliure. Diu que ha volgut sortir fora perquè “durant el confinament em vaig fer un fart d’estar a casa”. I perquè intenta fer els vídeos en llocs especials, i “un lloc especial és la natura”. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —