Qui som - Diari de Barcelona
La història del Diari de Barcelona
Amb més de dos-cents anys d'història (des de 1792), el Diario de Barcelona fou una de les primeres capçaleres que sortiren al carrer. Fundat per Pablo Ussón i Lepazarán el 1792. Durant una gran part del segle XIX es va convertir en el mitjà representant de la mentalitat liberal-conservadora de la burgesia catalana. Redactat inicialment en castellà, es va passar al català i al francès durant la Guerra del Francès; posteriorment va tornar al castellà.
El 1814 Antoni Brusi i Mirabent va iniciar l'etapa més important del diari, que es va arribar a conèixer popularment com El Brusi. Antoni Brusi i Ferrer va continuar i millorar la tasca del seu pare. Amb tot, el diari va entrar en decadència a causa de conflictes interns de la família Brusi i es va convertir en un diari amb continus canvis de director.
Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, la seva producció es va aturar el 1937. Va renéixer el 1940 gràcies a la fidelitat a la causa monàrquica i al seu barcelonisme. El tiratge va anar disminuint i es van viure diversos girs ideològics. Es van buscar fórmules diverses per mantenir la publicació i l’any 1985 l'Ajuntament de Barcelona en va comprar la capçalera. Va passar per diferents propietaris fins al 1993, any en què va deixar de publicar-se en paper amb el nom de Diari de Barcelona. Posteriorment, va viure dues etapes digitals en què es va publicar en línia, fins al 2009, en què la capçalera va desaparèixer.
Sobre nosaltres
La UPF és una de les primeres universitats europees que té un mitjà de comunicació diari fet pels estudiants. El projecte es va iniciar el 30 d'abril del 2020, a iniciativa del grau en Periodisme i es fa conjuntament amb els graus de Comunicació Audiovisual i Publicitat i Relacions Públiques, a més d’altres graus i màsters de la Universitat.El nou mitjà de comunicació recupera la històrica capçalera Diari de Barcelona, després de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la UPF. El diari es publica diàriament en format digital i té el propòsit d’esdevenir un referent informatiu per a tota la ciutadania, però amb especial atenció a les generacions de joves d’entre 16 anys i 30.
L’equip
Els estudiants del grau en Periodisme, a través de l’assignatura de Treball Final de Grau, són els principals proveïdors de contingut del Diari de Barcelona. També hi participen estudiants d’altres estudis, especialment de Comunicació Audiovisual i de Publicitat i Relacions Públiques. Els professors de l’assignatura Taller Integrat, així com els responsables del diari, vetllen per la bona edició dels continguts. D’acord amb els òrgans de coordinació del diari, els alumnes generen i editen tots aquests continguts i ho fan en diversos formats multicanal. Tot plegat, amb l’objectiu de donar veu creativa a una generació jove, en la línia del que s’està fent en altres àmbits de la comunicació de la UPF.
El Taller Integrat
A banda de la feina diària que fan els seus redactors, el Diari de Barcelona també es nodreix dels continguts produïts a la Redacció Integrada de la UPF. És consultable a través d’una plataforma digital que inclou tota mena de formats periodístics: documents videogràfics i sonors, interactius, ràdio en format pòdcast, emissió en directe per streaming, etc. Aquesta redacció vol ser, alhora, un laboratori d’experimentació de tots aquests formats.
Coordinadors
Clara Barbal
Meri Deulofeu
Paula Ericsson
Andrés González-Nandín
David Meseguer
Redacció
Pau Mora
Laura Claver
Guillem Delso
Paula Lameiro
Javier Martín
Pau Saiz
Aketza Martín
Marc Garcia
Mariona Gil
Traducció i Interpretació, i Llengües Aplicades
Emma Porta (correcció)
Equip fundacional
Laia Calaf
Irene Riart
Natalie Barresi
Adrià Laborda
Maria Bombardó
Alex Hernández
Judit Batlle
Héctor Gasulla
Clàudia Cebrian
Nura Portella
Elena Santín
Gerard Comas
Guillem Fabo
Silvia Vega
Malena Ramajo
Olivia Atlanta Poirier d’Angé d’Orsay
Josep Tàssies
Disseny gràfic
Olga Lamas. Dissenyadora i professora de la UPF. Codirectora d’Anversal.
Víctor Gil Galindo. Dissenyador i codirector d’Anversal.
Lidia Jurado. Capçalera. Guanyadora del Concurs per al disseny de la capçalera DdB