El president del govern espanyol en una declaració institucional a Moncloa
El president del govern espanyol en una declaració institucional a Moncloa
El president del govern espanyol en una declaració institucional a Moncloa
Publicat el 31 de maig 2023

Pedro Sánchez ha reaccionat als resultats del 28M avançant les eleccions generals. Els comicis, que estaven previstos per a finals d’any, seran finalment el 23 de julio​​l, convertint-se en els primers celebrats a l’estiu des de la Transició.

La victòria de les dretes a les eleccions municipals, amb un PP fulminant a les grans ciutats i un VOX creixent, ha obligat al govern de Sánchez a reaccionar en contra de les possibles aliances entre les dretes. 

Victòria de la dreta a les municipals i autonòmiques

L’anunci de l’avançament de les eleccions ha arribat poques hores després de constatar la derrota del PSOE en el conjunt de les eleccions municipals i autonòmiques a l’estat espanyol. Més enllà de les dades quantitatives, el PSOE també ha perdut alguns dels seus baluards, sobretot als Països Catalans. Els populars guanyen a les Corts Valencianes i un pacte amb l’extrema dreta els permetrà trencar el Pacte del Botànic i governar al País Valencià. A les Illes Balears, dos dits de la mateixa, Francina Armengol del PSIB ja ha reconegut la derrota i el PP podrà governar amb el suport de Vox. 

La clara victòria del PP i l’auge de VOX han fet reaccionar Sánchez, que ha hagut d’escollir unes eleccions a l’estiu abans de donar més marge al bloc de dretes. El doctor i professor de ciències polítiques per la Universitat Pompeu Fabra, Andreu Paneque, afirma que “el més preocupant de tot és perdre a les grans ciutats el suport de les esquerres i veure com l’extrema dreta augmenta de forma clara”; i per aquest motiu, “el gran objectiu és parar aquesta sagnia de trasllat de vots del govern més progressista de la història al govern més feixista de la història”. 

La politòloga Astrid Barrio apel·la, també, a un “efecte sorpresa” amb el que el govern del PSOE voldria reforçar la imatge conjunta de les esquerres. 

Una aliança d’esquerres

“Amb les eleccions anticipades volen al·ludir a la por al binomi PP-Vox i que es votin les opcions d’esquerres”, explica Paneque, “però perquè això tingui un fruit cal, com a mínim, una perspectiva estratègica compartida entre l’esquerra del PSOE”. L’èxit del moviment de Sánchez passa per la capacitat d’entesa entre el sector que té a l’esquerra, però “no dona marge perquè Podemos i Sumar continuïn esfullant la margarida”, diu la politòloga Astrid Barrio. 

Només queden 55 dies per les eleccions i el signe polític del pròxim govern espanyol depèn, en part, de la capacitat de Yolanda Díaz, Ione Belarra, Íñigo Errejón i companyia d’avenir-se i presentar una candidatura conjunta. En cas de no ser així, el sistema electoral els penalitzaria sobretot en aquelles circumscripcions com Soria, Osca o Lleida, on es reparteixen pocs escons i la representativitat es redueix. Així, en circumscripcions poc poblades, el tercer o quart partit més votat se sol quedar sense representació. 

Encara que complica la reedició del govern de coalició, una falta d’entesa també podria beneficiar Sánchez: “Veurem a Sánchez demanar el vot estratègic d’esquerres des del minut u”, vaticina Paneque.

L’efecte vacacional

​​Els politòlegs no es posen d’acord en afirmar com afectarà la decisió de Sánchez als resultats dels socialistes. Unes eleccions en ple juliol, les primeres a Espanya des de la Transició, “no beneficia al PSOE”, opina Barrio. La participació de les eleccions municipals ja va ser la tercera més baixa de la història amb un 63,91%, i la politòloga assegura que l’efecte vacacional només provocarà més “desmobilització i abstenció”. 

Paneque també extreu que la participació és el següent tema a “reflexionar” després de les eleccions municipals, a banda de l’extrema dreta: “un 23 de juliol la participació no es fomentarà en cap cas”, sobretot amb aquella gent que ja està desmobilitzada, com han mostrat les municipals aquest diumenge. 

Però els experts no coincideixen en la seva previsió. Tot i que, històricament, una baixa participació afavoreix les dretes, el politòleg assegura que el president “és un estrateg nat” i que li “surt més a compte que hi hagi menys participació en comptes d’arriscar-se a tirar més endavant”. 

Presidència de la Unió Europea

Tres setmanes abans de les eleccions, Pedro Sánchez assumirà la presidència rotativa de la Unió Europea, figura cabdal de la política comunitària. Ja havia de ser un dels principals actius de la campanya per les eleccions de finals d’any, però amb l’avançament, Sánchez rebrà la presidència una setmana abans de l’inici de la campanya. 

Paneque afirma que “aquest càlcul el té més que controlat”, ja que pot suposar una major exposició de Sánchez en el moment de la campanya. 

Com afectarà Catalunya

Els efectes de les eleccions anticipades per als partits de Catalunya, Paneque assenyala dues tendències significatives. Per una banda, assenyala que “la part ideològica torna a guanyar pes com a clivella política” a Catalunya i ho exemplifica amb els resultats de les eleccions municipals, en què el PSC ha recuperat terreny a ERC a l’àrea metropolitana.

I el segon element que assenyala el doctor en ciències polítiques és “veure què farà el sector convergent, que després de la victòria de Trias pot seguir la deriva de tornar a la ‘gent d’ordre’ i la idea del pujolisme o de Mas, o continuar amb la línia de Laura Borràs i l’independentisme”. 

Ho tindran més difícil els partits independentistes en l’escenari que s’obre amb les pròximes eleccions espanyoles? “Sí, sens dubte, perquè no hi ha un acord en l’escenari de futur i entra amb més força la ideologia i se separen les estratègies dels partits”, diu Paneque. Per Barrio, els resultats dels partits catalans aquest juliol “dependran dels pactes locals i de com aquests s’utilitzin per demonitzar a l’altre”.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —